W dniu 27.03.2015r. odbyły się zajęcia kulinarne w grupie ,,krasnali” i ,,żabek”. Kiedy na dworze robi się cieplej, trawa zielenieje, a na drzewach pojawiają się pierwsze listki i kwiaty, przedszkolaki doskonale wiedzą, że to już wiosna! Po długiej zimie czas zregenerować swoje organizmy i dostarczyć im witamin. Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa – nowalijki, które swoim wyglądem zachęcają do ich spożycia. Nasze przedszkolaki w tym dniu zapoznały się z nazwami, wyglądem, kształtem, kolorem, oraz zapachem pierwszych wiosennych warzyw. Celem tych zajęć było uświadomienie i wdrażanie dbania o własne zdrowie i jedzenia warzyw , które są źródłem cennych witamin. Dzieci zapoznały się z pojęciem ,,nowalijki’’ i dowiedziały się co zaliczamy do zdrowej i nie zdrowej żywności. Również poznały smaki i próbowały określić jaki smak ma miód, sól, cytryna i grejfrut. Jednak najbardziej naszym przedszkolakom podobało się samodzielne przygotowywanie pysznych, zdrowych i kolorowych kanapek z nowalijek, które były przygotowane na talerzykach. Po umyciu rąk dzieci przystąpiły do przygotowywania i jedzenia kanapek. Jakże wybornie smakowały samodzielnie wykonane kanapki!