Wiadomości

Poniedziałek, 25 listopada 2013

Mali Kucharze

 

Żywienie dziecka to ważne zadanie dla przedszkola. Dlatego w tym roku szkolnym, zaplanowałyśmy realizację zadania mającego na celu, propagowanie wśród dzieci zasad zdrowego stylu życia. Przedszkolak szybko rośnie i potrzebuje energii. Dostarczamy jej poprzez prawidłowe, racjonalne żywienie. Pamiętamy, że jakość posiłków odgrywa ogromną rolę w rozwoju dziecka, a zróżnicowanie pokarmów jest ważne w prawidłowej diecie. Najczęściej dzieci mają problemy ze zjadaniem warzyw i jarzyn. Dlatego też postanowiłam, że wspólnie       z dziećmi przygotujemy zupę jarzynową na obiad dla całego przedszkola, a dzieci przekonają się, że taka zupa jest bardzo smaczna    i zdrowa. Zajęcia rozpoczęły się od ubrania chustek i czapek kucharskich na głowy oraz umyciu rączek. Tak przygotowani kucharze udali się do jadalni, by samodzielnie pokroić: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, fasolkę szparagową, kalafior, brukselkę. Cały personel był zaskoczony, jak sprawnie dzieci poradziły sobie z tym zadaniem. Następnie szefowa kuchni Pani Danusia wspólnie z dziećmi przyprawiła zupę. Dzieci z niecierpliwością czekały, kiedy zupa będzie gotowa. Gdy nadeszła pora obiadu, wszystkie dzieci ochoczo zabrały się do jedzenia  i po chwili wszystkie talerze były puste. Dzieciom i paniom zupa bardzo smakowała.                                                                                                         
Zajęcia z tej tematyki będą prowadzone w ciągu całego roku, aby wpoić dzieciom zasady zdrowego żywienia i życia.