Żywienie dziecka to ważne zadanie dla przedszkola. Dlatego w tym roku szkolnym, zaplanowałyśmy realizację zadania mającego na celu, propagowanie wśród dzieci zasad zdrowego stylu życia. Przedszkolak szybko rośnie i potrzebuje energii. Dostarczamy jej poprzez prawidłowe, racjonalne żywienie. Pamiętamy, że jakość posiłków odgrywa ogromną rolę w rozwoju dziecka, a zróżnicowanie pokarmów jest ważne w prawidłowej diecie. Najczęściej dzieci mają problemy ze zjadaniem warzyw i jarzyn. Dlatego też postanowiłam, że wspólnie z dziećmi przygotujemy zupę jarzynową na obiad dla całego przedszkola, a dzieci przekonają się, że taka zupa jest bardzo smaczna i zdrowa. Zajęcia rozpoczęły się od ubrania chustek i czapek kucharskich na głowy oraz umyciu rączek. Tak przygotowani kucharze udali się do jadalni, by samodzielnie pokroić: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, fasolkę szparagową, kalafior, brukselkę. Cały personel był zaskoczony, jak sprawnie dzieci poradziły sobie z tym zadaniem. Następnie szefowa kuchni Pani Danusia wspólnie z dziećmi przyprawiła zupę. Dzieci z niecierpliwością czekały, kiedy zupa będzie gotowa. Gdy nadeszła pora obiadu, wszystkie dzieci ochoczo zabrały się do jedzenia i po chwili wszystkie talerze były puste. Dzieciom i paniom zupa bardzo smakowała.
Zajęcia z tej tematyki będą prowadzone w ciągu całego roku, aby wpoić dzieciom zasady zdrowego żywienia i życia.